Uw mening

Is 2016 een zwaar jaar voor de ondernemer?

  Ja, zeker!
  Ja, wellicht
  Nee, nog niet
  Nee, zeker niet!

 

Archief

Bank of America ziet goudprijs op het einde van dit jaar op 1400 dollar.

15-12-2017
Met het goud ging het de afgelopen weken op en neer, waarbij per saldo geen duidelijke richting zichtbaar is. De goudprijs daalde voorafgaand aan de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank, maar schoot weer wat de lucht in zodra die renteverhoging een feit was. Daarmee zette de goudmarkt Janet Yellen van de FED duidelijk een neus, de beleggers in edelmetalen lijken niet langer bereid om zich nog veel gelegen te laten aan haar beleid.

Nederlandse bakkers vinden kosten voor pintransacties te hoog.

15-12-2017
Ambachtelijke bakkers in Nederland zijn boos over de hoogte van pintarieven. Vooral wanneer kleinere bedragen worden afgerekend zijn de pinkosten in verhouding veel te hoog, menen de bakkers. Reden voor branchevereniging NBOV om aan de bel te trekken, onder meer bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Fors meer passagiers voor Eindhoven Airport.

15-12-2017
Het aantal passagiers op Eindhoven Airport is in de eerste negen maanden van dit jaar fors gestegen. Het vliegveld denkt over heel 2017 een miljoen meer passagiers te verwerken dan in 2016. Tot en met september vertrokken en arriveerden er ruim 4,3 miljoen mensen via Eindhoven Airport.

Steeds meer goederenvervoer via Venlo.

15-12-2017
In 2016 is in Noord-Limburg 49 miljoen ton aan goederen geladen en gelost. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. De goederenoverslag in deze regio neemt al langer toe. Vooral de hoeveelheid overgeslagen goederen in zeecontainers in de binnenvaarthaven van Venlo is sterk toegenomen. Dit meldt het CBS ter gelegenheid van de opening van het Urban Data Center Venlo.

Netcircuit - Anders dan anders netwerken.

15-12-2017
Netcircuit combineert on-line netwerken via Social Media met het persoonlijk netwerken, in kleine groepen waar men echt aandacht voor elkaar heeft. Informeel en toch zakelijk. Netwerk Relatie Management: Breng je echte zakelijke netwerk in kaart via de functies "netwerk relaties", voeg eigen contacten toe met eigen gegevens (alleen zichtbaar voor jou) over je relaties, hou per relatie een logboek van activiteiten.

Verhuur van Kantoormeubilair is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen!

14-12-2017
Omdat het meubilair uit ons verhuurassortiment optimaal wordt gebruikt, duurt het veel langer voordat het meubilair is afgeschreven. Omdat wij het meubilair door minimale aanpassingen "fabrieksnieuw" weten te houden, kan de levenscyclus enorm worden verlengd.

Innoveren door samenwerken.

14-12-2017
Vanuit concurrentie- en milieuoverwegingen is het voor ondernemingen noodzakelijk producten en productieprocessen te innoveren. Het is een feit dat het tempo, waarin die innovaties moeten plaatsvinden, steeds hoger ligt. De terugverdientijd van innovaties wordt steeds korter. Hierdoor is er ook een groot financieel belang dat ondernemers drijft om te blijven innoveren.

Maastricht heeft meer winkels per inwoner dan Amsterdam.

14-12-2017
UVan de 25 grote gemeenten heeft Maastricht de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Amsterdam heeft met afstand de meeste winkels van alle gemeenten. Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer. Dat meldt het CBS na een nieuwe analyse van bestaande cijfers over winkelvestigingen.

Nederland tweede avocado-importeur ter wereld.

14-12-2017
Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocados. Daarmee is Nederland na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocados zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere landen. Dat meldt het CBS op basis van aanvullende analyse van recent gepubliceerde cijfers.

Producenten verwachten meer investeringen in 2018.

14-12-2017
Ondernemers in de industrie verwachten komend jaar 16 procent meer te investeren in materiele vaste activa dan in 2017. Vooral in de aardolie- en chemiebranche is men positief. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Het gaat om investeringen in vaste activa die de ondernemers in 2018 in gebruik zullen nemen, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers. In 2017 is vaker geinvesteerd in vervanging, maar voor komend jaar denken producenten vaker te gaan uitbreiden.

Wat is er met de inflatie aan de hand?

13-12-2017
Volgens Mario Draghi staat momenteel vooral de inflatie het stopzetten van de stimulerende maatregelen van de Europese Centrale Bank in de weg. Ook Janet Yellen houdt wat de inflatie betreft nog een slag om de hand wanneer het op de volgende renteverhoging aankomt. Om alle misverstanden te vermijden: zowel de ECB als de FED maken zich geen zorgen om een teveel aan inflatie, wel om een tekort aan inflatie.

Shell rondt verkoop Noordzee activiteiten af.

13-12-2017
Chrysaor neemt activiteiten Noordzee over voor 3,8 miljard dollar. (ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft de verkoop van zijn activiteiten in het Britse deel van de Noordzee aan Chrysaor voor maximaal 3,8 miljard dollar afgerond. Dit meldde het Brits-Nederlandse energieconcern woensdag voorbeurs.

Heijmans en Philips Lighting aan het werk in Eindhoven.

13-12-2017
Heijmans en Philips Lighting gaan als consortium Eindhoven van innovatieve lichttoepassingen voorzien. Dit maakte de gemeente Eindhoven donderdag bekend. De startwaarde van het contract bedraagt "enkele miljoenen, met een potentieel van tientallen miljoenen euro's".

IMF adviseert Duitsland meer te investeren in infrastructuur.

13-12-2017
Duitsland moet meer doen om de economische groei in het land aan te jagen. Dat vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de regering in Berlijn maandag onder andere adviseerde om meer te investeren in infrastructuur. Ook zouden Duitse bedrijven meer moeten worden gestimuleerd om de lonen te verhogen. Dat is niet alleen goed voor onze oosterburen zelf, maar zou ook de inflatie in Europa naar een wat hoger niveau kunnen tillen.

Over JBN Drenthe.

13-12-2017
JBN Drenthe is een goed netwerk voor eigenaren van Drentse bedrijven die maximaal zes jaar geleden zijn opgericht. Jonge ondernemers staan voor veel uitdagingen: klanten, leveranciers en kennis moeten worden vergaard. Een JBN-er krijgt de ultieme kans om een netwerk op te bouwen en ondernemerservaringen uit te wisselen. Door de geringe investering is JBN een uitstekend middel om een jonge onderneming stevig op de regionale markt te zetten.

Stichting wil uitstoot 250 bedrijventerreinen terugdringen.

12-12-2017
Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief BE+ wil 250 Nederlandse bedrijventerreinen in de komende vijf jaar verduurzamen. Initiatiefnemers ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN), TNO en WM3 Energie presenteren woensdag een plan dat een besparing van 32 petajoule (pj) per jaar moet opleveren. "Een derde van de doelstelling uit het Energieakkoord", aldus de organisaties.

IK maakt het makkelijker.

12-12-2017
Ben jij de ondernemer met meer ambitie dan tijd? Ik ben er van overtuigd dat ik het je makkelijker kan maken! Ik organiseer je afspraken, regel je financien, zorg dat je administratie op orde is, manage je projecten, update je social media . Kortom ik neem de "bijzaken" van je over zodat jij kunt doen waar je het beste in bent. Ik hecht veel waarde aan persoonlijke benadering, betrouwbaarheid, kwaliteit en klantvriendelijkheid omdat dit ingredienten zijn voor onze langdurige samenwerking.

Linke(dIN) soep

12-12-2017
Social media in het algemeen en LinkedIn, Facebook en Twitter in het bijzonder zijn “hot” en razend populair. Bijna alle jongeren en steeds meer volwassenen gebruiken deze media. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het leuk, nuttig en leerzaam is. Oude vrienden en kennissen worden zo weer opgespoord en nieuwe relaties, zakelijk en persoonlijk, ontstaan. Maar, zoals Cruijff al zei, “ieder voordeel heb ook zijn nadeel”.

Hoogste omzetstijging in 10 jaar voor non-foodwinkels.

11-12-2017
De detailhandel heeft in het derde kwartaal van 2017 4,7 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2016. De omzet steeg hiermee voor het twaalfde kwartaal op rij. De non-foodwinkels beleefden met een omzetstijging van 5,1 procent hun grootste omzetstijging in ruim tien jaar. Online winkelen groeide met een omzetstijging van bijna 21 procent opnieuw harder dan de winkelverkoop. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.

Handelsoverschot zonder wederuitvoer 20 miljard lager.

11-12-2017
Nederland had in 2016 een goederenhandelsoverschot van 52 miljard euro. Zonder de aanzienlijke wederuitvoerstromen is het overschot zon 20 miljard euro lager. Aan het wederuitvoeren van goederen verdient Nederland relatief weinig, waardoor het overschot niet zo lucratief is als op het eerste gezicht lijkt. Dit blijkt uit een nieuwe statistische analyse van het CBS, op basis van recente cijfers over het jaar 2016 en data van voorgaande jaren.

Duitse economen pleiten voor fundamentele hervormingen in eurozone.

11-12-2017
Duitse topeconomen vinden dat economische hervormingen de ondersteunende rol van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten overnemen. Het ruime stimuleringsbeleid zou juist de onwil om de economie aan te pakken maskeren. Dat stelt de economische adviescommissie van de Duitse regering in een woensdag gepubliceerd rapport.

HOE VEILIG EN VERTROUWD IS DE EURO?

11-12-2017
Otmar Issing, ook wel de architect van de euro genoemd, zat als eerste econoom van de ECB aan de tekentafel. Wat heeft hij tegenwoordig nog te zeggen over zijn geesteskind? De euro is verraden door de politiek aldus Issing in een publicatie in Elsevier. Wellicht heeft hij mogelijk gelijk als hij stelt dat de politiek er een potje van maakt. Disciplines worden massaal overboord gegooid. Een land zoals Griekenland had wellicht nooit gered mogen worden. Men had ze mogelijk ook beter uit de euro gezet. De ECB probeert de boel al jaren bij mekaar te houden.

Recordaantal huizen verkocht in derde kwartaal.

08-12-2017
In Nederland zijn in het derde kwartaal van 2017 een recordaantal huizen verkocht. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. In totaal werden in het derde kwartaal in Nederland 61.000 bestaande woningen verkocht, wat een stijging van 1 procent representeert ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal verkochte vrijstaande woningen steeg op jaarbasis bijna 8,0 procent, terwijl het aantal verkochte appartementen op jaarbasis bijna 4 procent daalde.

Rechter VS zet stappen tegen Philips.

08-12-2017
Philips mag sommige medische hulpmiddelen, waaronder defibrillatoren, tot nader order niet verkopen in de Verenigde Staten. Een federale rechtbank heeft dat bepaald. De maatregelen duren tot het moment dat Philips verbeteringen doorvoert. De rechter houdt de leiding van het Philips-onderdeel daar verantwoordelijk voor.

Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau sinds 2008.

08-12-2017
De ondernemers in het niet-financiele bedrijfsleven zijn aan het begin van het tweede kwartaal positiever dan ooit. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, verbeterde voor het derde kwartaal op rij en kwam uit op 15,5. Het ondernemersvertrouwen bereikt daarmee het hoogste niveau sinds het begin van de metingen eind 2008. Ook de verwachtingen voor de werkgelegenheid zijn positief. Dat melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Kwart hotels ervaart concurrentie van sites als Airbnb.

08-12-2017
Bijna een kwart van de hotels in Nederland zegt in 2016 concurrentie te hebben ervaren van onlineplatforms als Airbnb, HomeAway en Wimdu. Via dergelijke internetdiensten verhuren particulieren hun woning aan toeristen. Vandaag publiceert het CBS de resultaten van een enquete naar de concurrentie die aanbieders van traditionele vormen van logiesaccommodaties daarvan ervaren. Ruim 16 procent van die aanbieders, zoals hotels, bungalowparken en campings, hebben in 2016 concurrentie ondervonden van het aanbod op sites als Airbnb. Dit geldt met name voor hotels (24 procent) en in mindere mate voor groepsaccommodaties (4 procent) en campings (6 procent).

Amerikaanse schuldenberg blijft maar groeien en dat zal fout aflopen.

07-12-2017
Het is nu officieel: de Amerikaanse overheidsschulden hebben de kaap van 20.000 miljard dollar doorbroken. De financiele markten lagen van dit bericht niet echt wakker, de belangrijkste beursindices op Wall Street blijven goed op dreef. En dat is misschien iets waar we ons echt zorgen over moeten maken. De Amerikaanse schuldenberg blijft maar groeien en dat zal eerder vroeg dan laat fout aflopen.

MKB-ondernemers vol vertrouwen voor 2017.

07-12-2017
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) zijn positief in hun verwachtingen voor 2017. MKB-Ondernemers verwachten voor 2017 meer omzet, hogere investeringen en uitbreiding van de werkgelegenheid. Ook kwam het ondernemersvertrouwen in het MKB aan het begin van het vierde kwartaal hoger uit dan een kwartaal eerder. Dit meldt CBS op basis van de Conjunctuurenquete Nederland na bewerking voor de Staat van het MKB.

Minder startende en stoppende bedrijven in eerste kwartaal.

07-12-2017
Zowel het aantal startende bedrijven (-0,5 procent) als het aantal stoppende ondernemingen (-2 procent) en faillietverklaringen (-22 procent) is in het eerste kwartaal van 2017 op jaarbasis gedaald. Dat heeft de Kamer van Koophandel (KvK) maandag bekendgemaakt. Per saldo nam het aantal ondernemingen in het eerste kwartaal met 0,8 procent toe tot 1.760.937. Vorig jaar ging het in dezelfde periode om een toename van 1,1 procent.

Ontwikkelingsbank BRICS-landen investeert 2,5 miljard in 2017.

06-12-2017
De New Development Bank (NDB), de ontwikkelingsbank van BRICS-landen Brazilie, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, schroeft het beschikbare kapitaal voor leningen voor volgend jaar op tot 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro). De investeringsbank voor de snelgroeiende economieen zei dat zondag tegen persbureau Reuters. Dit weekend vindt de achtste editie van de jaarlijkse BRICS Summit, een internationaal overleg tussen de landen, plaats in Goa in India.

Centrale banken blijven goud kopen.

06-12-2017
De aankondiging dat de Amerikaanse centrale bank zal beginnen met het afbouwen van haar balansen is niet zonder gevolgen gebleven op de financiele markten. De FED stelde tevens, in tegenstelling tot wat sommigen hadden verwacht, voor dit jaar toch een nieuwe renteverhoging in het vooruitzicht en dat gaf de dollar opnieuw vleugels. De greenback kon zodoende een deel van het eerder dit jaar geleden verlies weer goedmaken.

Eindhoven blijft koploper woningen creeren.

06-12-2017
Eindhoven blijft koploper in het ombouwen van kantoorpanden, winkels en andere gebouwen tot woningen. De Brabantse gemeente was vorig jaar goed voor 800 van de in totaal 8000 op deze wijze gecreeerde woningen. Daarmee voert Eindhoven net als een jaar eerder de ranglijst aan, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Belang dienstensector sinds 1969 sterk toegenomen.

06-12-2017
De toegevoegde waarde van de dienstensector is sinds 1969 sterker gegroeid dan die van de goederenproductie. Het aandeel van de dienstenproducenten in de Nederlandse economie steeg in de periode 1969-2016 van 56 procent naar ruim 78 procent. Dit meldt het CBS in de periodieke publicatie de Nederlandse economie, op basis van nieuwe tijdreeksen. Deze zijn op verzoek van DNB en CPB samengesteld.

70 procent van Nederlandse mkb-bedrijven is een familiebedrijf.

05-12-2017
Nederland telt op dit moment 271.790 familiebedrijven. 70 procent van alle bedrijven die meer dan een werknemer in dienst hebben, is daarmee een familiebedrijf. Van de horecabedrijven is zelfs 80 procent een familiebedrijf, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Bij landbouwbedrijven is dat 92 procent. Het merendeel van de familiebedrijven heeft niet meer dan vijftig werknemers, zegt het CBS. Nederland telt 3.690 familiebedrijven die meer dan vijftig werknemers tellen en 365 bedrijven hebben meer dan tweehonderdvijftig mensen in dienst.

Export buiten EU groot in Friesland en Noord-Brabant.

05-12-2017
Friesland en Noord-Brabant zijn qua goederenexport het meest gericht op landen buiten de EU. Bij Friesland gaat het om 45 procent van de totale goederenexport. Voornamelijk zuivelproducten worden vanuit Friesland over de EU-grenzen geexporteerd. Na Friesland volgt Noord-Brabant, dat onder meer veel chipmachines exporteert naar landen als Zuid-Korea en Taiwan. De Groningse export is het minst gericht op landen buiten de EU. Dat meldt CBS.

Koopwoningen bijna 8 procent duurder.

05-12-2017
Bestaande koopwoningen waren in augustus 7,8 procent duurder dan in augustus 2016. De stijging is al vier maanden ongeveer even groot. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is een van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Verbruik hernieuwbare energie toegenomen naar 5,8%.

04-12-2017
Het verbruik van hernieuwbare energie is in 2016 gestegen naar 5,8 procent. Het jaar daarvoor kwam 5,5 procent van het totale energieverbruik in Nederland uit hernieuwbare bronnen. De stijging is vooral te danken aan de toename van het energieverbruik uit wind, zon en aarde. De groei van het verbruik uit biomassa bleef achter.

Consumentenprijzen stabiel in juni.

04-12-2017
De consumentenprijzen zijn in juni op een stabiel niveau gestegen. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdagochtend. Het inflatieniveau kwam vorige maanduit op 1,1 procent in vergelijking tot een jaar eerder. In mei stegen de consumentenprijzen in ditzelfde tempo. De prijsontwikkeling van vakanties in het buitenland en het verblijf in bungalowparken in Nederland had een opwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie, maar de benzineprijzen stegen in juni ook minder hard dan een maand eerder, aldus het CBS. Daarbij stegen de prijzen van goederen en diensten die Nederlanders in het buitenland kochten ook minder hard, volgens het statistiekbureau.

Opnieuw produceert industrie meer.

01-12-2017
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 2,4 procent hoger dan in april 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is kleiner dan in maart. Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst.

Ondernemers voorzien verdere groei.

01-12-2017
Nederlandse ondernemers verwachten voor 2018 een verdere groei van de omzet, de werkgelegenheid en de investeringen. Ten aanzien van de omzet zijn de verwachtingen het meest positief. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Ondernemers zien steeds minder obstakels.

30-11-2017
Ondernemers ondervinden steeds minder vaak belemmeringen voor hun bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim de helft aan geen belemmeringen meer te ondervinden. Wel wordt er vaker een tekort aan geschikte arbeidskrachten als belemmering genoemd. Dit meldt CBS. Van de ondernemers met een bedrijf met vijf of meer werkzame personen geeft een op de zeven aan dat onvoldoende vraag naar zijn producten of diensten een belemmering is. Dit aantal was sinds de start van de meting van het ondernemersvertrouwen in 2008 nog niet zo laag. In 2009, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, had nog een op de drie van de ondernemers te maken met onvoldoende vraag.

Groei Nederlandse economie groter dan groei in eurozone.

29-11-2017
De economische groei in Nederland was afgelopen kwartaal aanmerkelijk sterker dan het gemiddelde in de hele eurozone. Dat blijkt uit een overzicht dat Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd. De economische groei in de eurozone kwam in het derde kwartaal gemiddeld uit op 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Nederland hoorde bij de best presterende landen, met een plus van 0,7 procent, berichtte ook het CBS dinsdag.

Consumentenvertrouwen stijgt een fractie in augustus.

28-11-2017
De stemming onder consumenten is in augustus een fractie verbeterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 26, tegen 25 in juli. Het oordeel over het economisch klimaat verbetert iets, de koopbereidheid verandert niet. Met 26 ligt het consumentenvertrouwen in augustus ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Verkoop caravans en campers in de lift.

28-11-2017
De verkoop van nieuwe caravans en campers zit stevig in de lift. In de eerste negen maanden van dit jaar stegen de verkopen van caravans met 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo hebben brancheorganisatie Bovag en KCI (Kampeer & Caravan Industrie) bekendgemaakt. Het aantal verkochte campers pluste nog harder. Er werden tot en met september 1632 nieuwe kampeerauto's verkocht, een stijging van liefst 21,2 procent.

Opnieuw meer werkenden.

27-11-2017
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 21 duizend per maand toegenomen, meldt het CBS. In september hadden in deze leeftijdsgroep ruim 8,6 miljoen mensen betaald werk. Bijna 4,3 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 422 duizend mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 8 duizend per maand.

Consumentenprijzen in oktober 1,3 procent hoger.

24-11-2017
De consumentenprijzen stegen in oktober ten opzichte van een jaar eerder met 1,3 procent, meldt het CBS. In september was de prijsstijging 1,5 procent. De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriele producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Opnieuw toename binnenlands goederenvervoer.

23-11-2017
De hoeveelheid vervoerde goederen in ons land steeg in 2016 tot 1,67 miljard ton, een toename van 1,2 procent vergeleken met 2015. Deze stijging komt volledig voor rekening van het goederenvervoer binnen Nederland. Het grensoverschrijdende vervoer van goederen daalde zelfs licht. Dit meldt het CBS in de nieuwe Jaarmonitor Goederenvervoer.

Werkloosheid zakt onder 5 procent.

20-11-2017
De werkloosheid is in juni gedaald naar 4,9 procent van de beroepsbevolking, meldt het CBS. Voor het eerst sinds de zomer van 2011 is minder dan 5 procent van alle mensen op de arbeidsmarkt op zoek naar werk en per direct beschikbaar. Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand afgenomen tot 446 duizend personen in juni. Het aantal mensen met betaald werk is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand toegenomen. UWV telde eind juni 372 duizend WW-uitkeringen.

Bedrijven geven 7,7 miljard euro uit aan R&D.

15-11-2017
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in 2015 bijna 7,7 miljard euro gespendeerd aan Research & Development, iets meer dan het jaar ervoor. De tien bedrijven met de grootste uitgaven namen samen ruim een kwart van dat bedrag voor hun rekening. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe, definitieve cijfers op basis van de R&D-enquete. Nederland telde in 2015 ongeveer 20 duizend bedrijven die uitgaven hadden voor R&D. Daaraan gaven zij in 2015 7,7 miljard euro uit. Meer dan de helft (59 procent) van dit bedrag is uitgegeven door bedrijven met minimaal 250 werkzame personen.

Consumentenprijzen in juli 1,3 procent hoger.

13-11-2017
Consumenten betaalden in juli 1,3 procent meer voor goederen en diensten dan in juli 2016, meldt het CBS. In juni was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder 1,1 procent. De consumentenprijsindex (CPI) is een van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.