Uw mening

Wordt 2018 een zwaar jaar voor de ondernemer?

  Ja, zeker!
  Ja, wellicht
  Nee, nog niet
  Nee, zeker niet!

 

Archief

Krapte op arbeidsmarkt raakt ook de uitzendbranche.

25-06-2018
De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging lag iets hoger dan vorig kwartaal. De uitzendbranche behaalde ruim 12 procent meer omzet. Ook de verwachtingen voor het tweede kwartaal zijn positief onder de uitzenders, maar ze ervaren wel in toenemende mate hinder van krapte op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Shell rondt verkoop Noordzee activiteiten af.

25-06-2018
Chrysaor neemt activiteiten Noordzee over voor 3,8 miljard dollar. (ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft de verkoop van zijn activiteiten in het Britse deel van de Noordzee aan Chrysaor voor maximaal 3,8 miljard dollar afgerond. Dit meldde het Brits-Nederlandse energieconcern woensdag voorbeurs.

Belang dienstensector sinds 1969 sterk toegenomen.

25-06-2018
De toegevoegde waarde van de dienstensector is sinds 1969 sterker gegroeid dan die van de goederenproductie. Het aandeel van de dienstenproducenten in de Nederlandse economie steeg in de periode 1969-2016 van 56 procent naar ruim 78 procent. Dit meldt het CBS in de periodieke publicatie de Nederlandse economie, op basis van nieuwe tijdreeksen. Deze zijn op verzoek van DNB en CPB samengesteld.

Ondernemers voorzien verdere groei.

25-06-2018
Nederlandse ondernemers verwachten voor 2018 een verdere groei van de omzet, de werkgelegenheid en de investeringen. Ten aanzien van de omzet zijn de verwachtingen het meest positief. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Verkoop caravans en campers in de lift.

25-06-2018
De verkoop van nieuwe caravans en campers zit stevig in de lift. In de eerste negen maanden van dit jaar stegen de verkopen van caravans met 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo hebben brancheorganisatie Bovag en KCI (Kampeer & Caravan Industrie) bekendgemaakt. Het aantal verkochte campers pluste nog harder. Er werden tot en met september 1632 nieuwe kampeerauto's verkocht, een stijging van liefst 21,2 procent.

Prijzen koopwoningen op hoogste niveau ooit.

22-06-2018
In mei 2018 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is een van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex koopwoningen voor het eerst hoger (0,6 procent) dan de piek in augustus 2008. Daarmee is ook het hoogste niveau bereikt sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen ruim 28 procent hoger.

Areaal bloembollen blijft groeien.

22-06-2018
De oppervlakte landbouwgrond bestemd voor de bollenteelt blijft stijgen. Het areaal bloembollen was in 2017 vergeleken met 2000 met 18 procent gegroeid naar meer dan 26 duizend hectare. Vooral de tulpenbollenteelt is in deze periode toegenomen. Het aantal bloembollentelers is tegelijkertijd gedaald. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de CBS-landbouwtelling.

Meer mensen aan het werk.

22-06-2018
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20 duizend per maand toegenomen. Dit waren er in mei ruim 8,7 miljoen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Bijna 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 352 duizend mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Zij zijn volgens de ILO-definitie werkloos. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 5 duizend per maand. Hiermee kwam het percentage werklozen in de beroepsbevolking in mei uit op 3,9. De rest van de groep niet-werkenden, ruim 3,8 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand afgenomen. UWV registreerde eind mei 301 duizend lopende WW-uitkeringen.

Export buiten EU groot in Friesland en Noord-Brabant.

22-06-2018
Friesland en Noord-Brabant zijn qua goederenexport het meest gericht op landen buiten de EU. Bij Friesland gaat het om 45 procent van de totale goederenexport. Voornamelijk zuivelproducten worden vanuit Friesland over de EU-grenzen geexporteerd. Na Friesland volgt Noord-Brabant, dat onder meer veel chipmachines exporteert naar landen als Zuid-Korea en Taiwan. De Groningse export is het minst gericht op landen buiten de EU. Dat meldt CBS.

Netcircuit - Anders dan anders netwerken.

22-06-2018
Netcircuit combineert on-line netwerken via Social Media met het persoonlijk netwerken, in kleine groepen waar men echt aandacht voor elkaar heeft. Informeel en toch zakelijk. Netwerk Relatie Management Breng je echte zakelijke netwerk in kaart via de functies "netwerk relaties", voeg eigen contacten toe met eigen gegevens (alleen zichtbaar voor jou) over je relaties, hou per relatie een logboek van activiteiten.

Aantal fastfoodzaken in Nederland stijgt.

21-06-2018
Het aantal fastfoodzaken in Nederland neemt toe omdat bestaande winkels uitbreiden en internationale ketens zoals Five Guys en Dunkin' Donuts zich met meerdere locaties in ons land vestigen. Dat schrijft ABN Amro in een onderzoek. Volgens de bank daalde het aantal fastfoodzaken tussen 2005 en 2012 maar was daarna sprake van een groei met 7 procent. Begin 2018 waren er 6240 fastfoodwinkels, tegen 6070 begin 2005. Fastfoodzaken profiteren van van consumenten die vaker buiten de deur eten en kiezen voor gemaksvoedsel. ABN denkt dat dit jaar de consumptie van fastfood verder zal toenemen, met een stijging van de verkoopvolumes met 5 procent. In de afgelopen zeven jaar ging de hoeveelheid verkochte fastfood met een kwart omhoog. De omzet in de fastfoodbranche nam met ruim 45 procent toe door de hogere prijzen.

De as van het goud zal de goudprijs nog dit jaar fors hoger duwen.

21-06-2018
In de Verenigde Staten spreken ze van de Axis of Gold, vrij vertaald de as van het goud. Toegegeven: de meeste Amerikanen hebben er nog nooit van gehoord en liggen er dus ook niet wakker van. Aan deze kant van de Atlantische Oceaan heerst het grootst mogelijk stilzwijgen over die as van het goud. Toch zou er beter wat meer aandacht aan besteed worden, want de Axis of Gold zou de goudprijs tegen het einde van dit jaar fors hoger kunnen duwen.

Producenten verwachten meer investeringen in 2018.

21-06-2018
Ondernemers in de industrie verwachten komend jaar 16 procent meer te investeren in materiele vaste activa dan in 2017. Vooral in de aardolie- en chemiebranche is men positief. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Het gaat om investeringen in vaste activa die de ondernemers in 2018 in gebruik zullen nemen, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers. In 2017 is vaker geinvesteerd in vervanging, maar voor komend jaar denken producenten vaker te gaan uitbreiden.

IMF adviseert Duitsland meer te investeren in infrastructuur.

21-06-2018
Duitsland moet meer doen om de economische groei in het land aan te jagen. Dat vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de regering in Berlijn maandag onder andere adviseerde om meer te investeren in infrastructuur. Ook zouden Duitse bedrijven meer moeten worden gestimuleerd om de lonen te verhogen. Dat is niet alleen goed voor onze oosterburen zelf, maar zou ook de inflatie in Europa naar een wat hoger niveau kunnen tillen.

Over JBN Drenthe.

21-06-2018
JBN Drenthe is een goed netwerk voor eigenaren van Drentse bedrijven die maximaal zes jaar geleden zijn opgericht. Jonge ondernemers staan voor veel uitdagingen: klanten, leveranciers en kennis moeten worden vergaard. Een JBN-er krijgt de ultieme kans om een netwerk op te bouwen en ondernemerservaringen uit te wisselen. Door de geringe investering is JBN een uitstekend middel om een jonge onderneming stevig op de regionale markt te zetten.

Groei Nederlandse detailhandel neemt af.

20-06-2018
De Nederlandse detailhandel heeft in het eerste kwartaal van 2018 meer weten om te zetten dan in dezelfde periode in 2017. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet steeg in de eerste drie maanden met 2,7 procent. De volumes lagen 2,3 procent hoger. Vooral supermarkten, drogisten en meubelverkopers zagen omzetgroei. Kleding-, elektronica- en speelgoedwinkels behaalden een lagere omzet, aldus het statistiekbureau. De omzet van de detailhandel groeit inmiddels 17 kwartalen op rij. In het derde kwartaal van 2017 werd een piek bereikt, toen de omzet met bijna 5 procent steeg. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er nog een groei van 3,6 procent.

Verhuur van Kantoormeubilair is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen!

20-06-2018
Omdat het meubilair uit ons verhuurassortiment optimaal wordt gebruikt, duurt het veel langer voordat het meubilair is afgeschreven. Omdat wij het meubilair door minimale aanpassingen "fabrieksnieuw" weten te houden, kan de levenscyclus enorm worden verlengd.

Economie groeit hardst in Eindhoven en Almere.

20-06-2018
Almere en de regio Eindhoven zagen het afgelopen jaar de sterkste economische groei. Met een groei van 4,9 procent voor beide regio's werden de vier grote steden allemaal afgetroefd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De regio Zuidoost-Noord-Brabant waartoe Eindhoven behoort dankte zijn groei aan de industrie en zakelijke dienstverlening, die daar ruim zijn vertegenwoordigd. Almere profiteerde van de opmars van leasebedrijven. Flevoland was mede daardoor de provincie met de sterkste groei, voor Noord-Brabant en Noord-Holland.

Eindhoven blijft koploper woningen creeren.

20-06-2018
Eindhoven blijft koploper in het ombouwen van kantoorpanden, winkels en andere gebouwen tot woningen. De Brabantse gemeente was vorig jaar goed voor 800 van de in totaal 8000 op deze wijze gecreeerde woningen. Daarmee voert Eindhoven net als een jaar eerder de ranglijst aan, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Linke(dIN) soep

20-06-2018
Social media in het algemeen en LinkedIn, Facebook en Twitter in het bijzonder zijn “hot” en razend populair. Bijna alle jongeren en steeds meer volwassenen gebruiken deze media. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het leuk, nuttig en leerzaam is. Oude vrienden en kennissen worden zo weer opgespoord en nieuwe relaties, zakelijk en persoonlijk, ontstaan. Maar, zoals Cruijff al zei, “ieder voordeel heb ook zijn nadeel”.

Vertrouwen producenten positiever.

19-06-2018
Na twee dalingen op rij, is het producentenvertrouwen weer toegenomen. Het producentenvertrouwen ging van 8,2 in april naar 9,8 in mei, maakt het CBS bekend. Dat is de op twee na hoogste waarde ooit. Producenten waren in mei vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Het vertrouwen ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,8). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Centrale banken blijven goud kopen.

19-06-2018
De aankondiging dat de Amerikaanse centrale bank zal beginnen met het afbouwen van haar balansen is niet zonder gevolgen gebleven op de financiele markten. De FED stelde tevens, in tegenstelling tot wat sommigen hadden verwacht, voor dit jaar toch een nieuwe renteverhoging in het vooruitzicht en dat gaf de dollar opnieuw vleugels. De greenback kon zodoende een deel van het eerder dit jaar geleden verlies weer goedmaken.

Werkloosheid onder de 4 procent.

19-06-2018
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20 duizend per maand toegenomen. Dit waren er in maart ruim 8,7 miljoen, meldt het CBS. 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 357 duizend mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Zij zijn volgens de ILO-definitie werkloos. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 13 duizend per maand. Hiermee kwam het percentage werklozen in de beroepsbevolking in maart uit op 3,9.

Duitse economen pleiten voor fundamentele hervormingen in eurozone.

19-06-2018
Duitse topeconomen vinden dat economische hervormingen de ondersteunende rol van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten overnemen. Het ruime stimuleringsbeleid zou juist de onwil om de economie aan te pakken maskeren. Dat stelt de economische adviescommissie van de Duitse regering in een woensdag gepubliceerd rapport.

Meer faillissementen in maart.

18-06-2018
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In maart 2018 zijn er 34 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, meldt het CBS. In februari daalde het aantal faillissementen met 42. De meeste faillissementen in maart zijn uitgesproken in de handel.

HOE VEILIG EN VERTROUWD IS DE EURO?

18-06-2018
Otmar Issing, ook wel de architect van de euro genoemd, zat als eerste econoom van de ECB aan de tekentafel. Wat heeft hij tegenwoordig nog te zeggen over zijn geesteskind? De euro is verraden door de politiek aldus Issing in een publicatie in Elsevier. Wellicht heeft hij mogelijk gelijk als hij stelt dat de politiek er een potje van maakt. Disciplines worden massaal overboord gegooid. Een land zoals Griekenland had wellicht nooit gered mogen worden. Men had ze mogelijk ook beter uit de euro gezet. De ECB probeert de boel al jaren bij mekaar te houden.

Ondernemers zien steeds minder obstakels.

18-06-2018
Ondernemers ondervinden steeds minder vaak belemmeringen voor hun bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal gaf ruim de helft aan geen belemmeringen meer te ondervinden. Wel wordt er vaker een tekort aan geschikte arbeidskrachten als belemmering genoemd. Dit meldt CBS. Van de ondernemers met een bedrijf met vijf of meer werkzame personen geeft een op de zeven aan dat onvoldoende vraag naar zijn producten of diensten een belemmering is. Dit aantal was sinds de start van de meting van het ondernemersvertrouwen in 2008 nog niet zo laag. In 2009, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, had nog een op de drie van de ondernemers te maken met onvoldoende vraag.

Consumentenprijzen 1,4 procent hoger in 2017.

18-06-2018
De consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan in 2016, maakt het CBS bekend. Goederen waren gemiddeld 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten lagen 1,2 procent boven het prijsniveau in 2016. Na drie jaar met geringe prijsstijgingen zijn de consumentenprijzen in 2017 weer sterker gestegen. In 2016 was de prijsstijging van goederen en diensten met 0,3 procent nog de laagste in bijna 30 jaar.

Goud heeft piekproductie bijna bereikt.

15-06-2018
Tegenwoordig moet er diep worden gedolven om nog goud te vinden, maar ooit was dat wel anders. Als puntje bij paaltje komt is er voldoende goud beschikbaar in de ondergrond. Veel van dat goud is echter onbereikbaar omdat het zich te diep onder het aardoppervlakte bevindt. De mijnbouwbedrijven beschikken simpelweg niet over de technologie om dit goud naar boven te halen. En het ziet er niet naar uit dat die technologie op korte of middellange termijn beschikbaar zal zijn.

Inkomensstijging huishoudens in 2017.

15-06-2018
Het totale reeel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2017 met 1,5 procent gestegen. De inkomensgroei is nu voor het vierde jaar op rij positief. Wel is de reele groei lager dan een jaar eerder door de toegenomen inflatie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financien van huishoudens. Op basis van deze cijfers kan geen uitspraak worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen.

Biergigant AB Inbev boekt meer winst over afgelopen jaar.

15-06-2018
Biergigant Anheuser-Busch InBev heeft afgelopen jaar fors meer winst gemaakt. Het bedrijf, dat goed is voor circa een derde van de wereldwijde bierproductie, profiteerde van hogere prijzen en de groeiende verkoop van zogeheten premiumbieren. Ook wist de brouwer verdere kostenbesparingen te realiseren in het verlengde van de overname van branchegenoot SABMiller.

Containervervoer zorgt voor groei zeevaart.

15-06-2018
De totale overslag van goederen in de Nederlandse zeehavens is in 2017 met ruim 1 procent gestegen tot 595 miljoen ton. De groei van de zeevaart zat vorig jaar grotendeels in de containervaart. De overslag van natte bulkgoederen (aardolie en aardolieproducten) nam met 3 procent af. De aan- en afvoer van droge bulkgoederen (kolen en ijzererts) bleef nagenoeg gelijk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Maastricht heeft meer winkels per inwoner dan Amsterdam.

14-06-2018
Van de 25 grote gemeenten heeft Maastricht de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Amsterdam heeft met afstand de meeste winkels van alle gemeenten. Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer. Dat meldt het CBS na een nieuwe analyse van bestaande cijfers over winkelvestigingen.

De goudprijs kan in 2018 naar 1700 dollar en hoger.

14-06-2018
Wat valt er momenteel nog over de goudprijs te vertellen? Goud, zilver en de andere edelmetalen staan momenteel geenszins in het brandpunt van de belangstelling, laat dat duidelijk zijn. De goudmarkt ligt op apegapen en van de zilvermarkt kan zonder overdrijving hetzelfde worden gezegd. Sommige analisten krijgen de indruk dat de edelmetalen dood en begraven zijn, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Consumentenprijzen in april 0,9 procent hoger.

14-06-2018
De consumentenprijzen waren in april 0,9 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS. In maart was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,0 procent. De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriele producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Haven Rotterdam verwerkt meer containers.

14-06-2018
De Rotterdamse haven verwerkt almaar meer containers. In het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een groei van de containeroverslag met 6,1 procent. De aangevoerde containers zaten in doorsnee iets minder vol. De toename in gewicht bedroeg 4,6 procent.

Innoveren door samenwerken.

13-06-2018
Vanuit concurrentie- en milieuoverwegingen is het voor ondernemingen noodzakelijk producten en productieprocessen te innoveren. Het is een feit dat het tempo, waarin die innovaties moeten plaatsvinden, steeds hoger ligt. De terugverdientijd van innovaties wordt steeds korter. Hierdoor is er ook een groot financieel belang dat ondernemers drijft om te blijven innoveren.

Nederlandse bakkers vinden kosten voor pintransacties te hoog.

13-06-2018
Ambachtelijke bakkers in Nederland zijn boos over de hoogte van pintarieven. Vooral wanneer kleinere bedragen worden afgerekend zijn de pinkosten in verhouding veel te hoog, menen de bakkers. Reden voor branchevereniging NBOV om aan de bel te trekken, onder meer bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

IK maakt het makkelijker.

13-06-2018
Ben jij de ondernemer met meer ambitie dan tijd? Ik ben er van overtuigd dat ik het je makkelijker kan maken! Ik organiseer je afspraken, regel je financien, zorg dat je administratie op orde is, manage je projecten, update je social media . Kortom ik neem de "bijzaken" van je over zodat jij kunt doen waar je het beste in bent. Ik hecht veel waarde aan persoonlijke benadering, betrouwbaarheid, kwaliteit en klantvriendelijkheid omdat dit ingredienten zijn voor onze langdurige samenwerking.

E.ON schrapt duizenden banen na overname.

13-06-2018
Het Duitse energiebedrijf E.ON schrapt zo'n 5000 banen in de overname van branchegenoot Innogy. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van E.ON en het eveneens Duitse RWE, dat zijn belang in Innogy verkoopt aan E.ON. Met de overname wordt Innogy, het moederbedrijf van Essent, gewaardeerd op 22 miljard euro. Het gaat om een complexe deal, waarbij E.ON en RWE aandelen uitruilen. RWE meldde overigens geen banen te schrappen.

'Focus beleggers op vergaderingen Fed en ECB'

12-06-2018
De focus van beleggers ligt komende week grotendeels op de beleidsvergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast wordt de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gevolgd. Op Beursplein 5 maakt betalingsverwerker Adyen woensdag zijn debuut.

70 procent van Nederlandse mkb-bedrijven is een familiebedrijf.

12-06-2018
Nederland telt op dit moment 271.790 familiebedrijven. 70 procent van alle bedrijven die meer dan een werknemer in dienst hebben, is daarmee een familiebedrijf. Van de horecabedrijven is zelfs 80 procent een familiebedrijf, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Bij landbouwbedrijven is dat 92 procent. Het merendeel van de familiebedrijven heeft niet meer dan vijftig werknemers, zegt het CBS.

Kwart hotels ervaart concurrentie van sites als Airbnb.

12-06-2018
Bijna een kwart van de hotels in Nederland zegt in 2016 concurrentie te hebben ervaren van onlineplatforms als Airbnb, HomeAway en Wimdu. Via dergelijke internetdiensten verhuren particulieren hun woning aan toeristen. Vandaag publiceert het CBS de resultaten van een enquete naar de concurrentie die aanbieders van traditionele vormen van logiesaccommodaties daarvan ervaren. Ruim 16 procent van die aanbieders, zoals hotels, bungalowparken en campings, hebben in 2016 concurrentie ondervonden van het aanbod op sites als Airbnb. Dit geldt met name voor hotels (24 procent) en in mindere mate voor groepsaccommodaties (4 procent) en campings (6 procent).

Nederland koploper in Europa met internettoegang.

12-06-2018
Nederland behoort tot de kopgroep van EU-28-landen met de meeste huishoudens die toegang hebben tot internet. In 2017 had 98 procent van de Nederlandse huishoudens thuis internet, het Europese gemiddelde was 87 procent. Ook met snelle breedbandverbindingen behoort Nederland tot de top. Dat blijkt uit een analyse door het CBS van cijfers van Eurostat.

Macron krijgt tegengas van Noord-Europa.

11-06-2018
Frankrijk en Duitsland krijgen tegengas in de discussie over verdere economische integratie van de Europese Unie. Een groep van acht noordelijke EU-landen waaronder Nederland betrekt alvast de stellingen. Samen sta je sterker, is het idee erachter.

Stichting wil uitstoot 250 bedrijventerreinen terugdringen.

11-06-2018
Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief BE+ wil 250 Nederlandse bedrijventerreinen in de komende vijf jaar verduurzamen. Initiatiefnemers ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN), TNO en WM3 Energie presenteren woensdag een plan dat een besparing van 32 petajoule (pj) per jaar moet opleveren. "Een derde van de doelstelling uit het Energieakkoord", aldus de organisaties.

Prijzen koopwoningen opnieuw flink gestegen.

06-06-2018
De prijzen voor bestaande Nederlandse koopwoningen zijn in april met 8,8 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdagochtend. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog net iets lager. Vergeleken met het dal liggen de prijzen gemiddeld 27 procent hoger.

Groei Nederlandse economie groter dan groei in eurozone.

05-06-2018
De economische groei in Nederland was afgelopen kwartaal aanmerkelijk sterker dan het gemiddelde in de hele eurozone. Dat blijkt uit een overzicht dat Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd. De economische groei in de eurozone kwam in het derde kwartaal gemiddeld uit op 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Nederland hoorde bij de best presterende landen, met een plus van 0,7 procent, berichtte ook het CBS dinsdag.

Nederland tweede avocado-importeur ter wereld.

04-06-2018
Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocados. Daarmee is Nederland na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocados zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere landen. Dat meldt het CBS op basis van aanvullende analyse van recent gepubliceerde cijfers.

Inflatie in eurozone daalt onverwacht in april.

04-06-2018
De inflatie in de eurozone is onverwacht gedaald in april. Het prijspeil in het gebied steeg met 1,2 procent op jaarbasis. Dit is lager dan een maand geleden en lager dan economen en analisten hebben voorspeld. De kerninflatie, als prijsstijgingen van energie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten, daalt naar 0,7 procent. Dit meldt het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag. Ook dit cijfer is lager dan verwacht.

Nederlandse landbouwexport op recordhoogte.

31-05-2018
De Nederlandse export van landbouwgoederen bereikte in 2017 een recordniveau van 91,7 miljard euro, waarmee de vorige piek in 2016 met ruim 7 procent is overtroffen. Dat melden CBS en Wageningen Economic Research op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.